Βήμα διαλόγου για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα aftodioikisi.gr είναι μια διαδικτυακή πύλη (portal) η οποία δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων που εργάζονται σε αθηναϊκά ΜΜΕ.

Έχει στόχο να εισαγάγει το διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο της Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή ενημέρωση και περιλαμβάνει συνεχή πρωτογενή ροή ειδήσεων για ό,τι συμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση: Πληροφορίες για τη δράση των Υπουργείων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις δραστηριότητες των ίδιων των φορέων της: Των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων.


Γιάννης Μίχας: "Βουλιάζει" στα λύματα και στην αδιαφορία το αρχαίο λιμάνι του Πειραιά


Επιστολή στην ΚΣΤ’ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων απέστειλε ο Νομάρχης Πειραιά, για την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζουν τα ευρήματα του αρχαίου λιμανιού της πόλης. Στην επιστολή επισημάνθηκε η προσβλητική για τον Πειραιά και για ολόκληρη τη χώρα εγκατάλειψη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ εκφράσθηκε η ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων, ώστε να σωθούν και ν’ αναδειχθούν τα λίγα εναπομείναντα τμήματα του αρχαίου λιμανιού της πόλης.

Συγκεκριμένα, στην καρδιά του λιμένος Πειραιά (στην οδό Γούναρη, έναντι της πλατείας Καραϊσκάκη) ο εντοπισμός των αρχαίων τμημάτων του λιμανιού, οδήγησε στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου και στην περίφραξή του. Από εκείνη τη στιγμή, ο ιστορικός χώρος βρίσκεται διαρκώς βυθισμένος σε λιμνάζοντα ύδατα, τα οποία καταστρέφουν τ’ αρχαία ενώ αποτελούν εστία μόλυνσης που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η Νομαρχία Πειραιά ενημέρωσε την ΚΣΤ’ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ότι προτίθεται να προχωρήσει στην αφαίρεση των υδάτων με αντλίες και να καθαρίσει τα συσσωρεμένα σκουπίδια από τον αρχαιολογικό χώρο, διασφαλίζοντας κατ’ αρχήν τη δημόσια υγεία.
Επιπροσθέτως, η Νομαρχία ζήτησε την άμεση αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου, προτείνοντας ένα βασικό σχέδιο ανάπλασης με ίδια έσοδά της, ώστε τα ευρήματα να είναι ορατά και προσεγγίσιμα στους πολίτες και στους επισκέπτες. Η αφαίρεση των κιγκλιδωμάτων, η δημιουργία γυάλινου δαπέδου που θα προστατεύει τα αρχαία ενώ παράλληλα θα τα καθιστά ορατά κάτω από τα πόδια των επισκεπτών, μετατρέποντας τον χώρο σε μια «έξυπνη» πλατεία, ο βραδινός φωτισμός των αρχαίων και η τοποθέτηση σχετικής σήμανσης για την πληροφόρηση του κοινού, κάνουν πρόδηλη τη βούληση της Νομαρχίας Πειραιά για την ουσιαστική προβολή των αρχαιοτήτων και την αισθητική αναβάθμιση του μεγάλου λιμανιού της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας ανέφερε «Είναι ντροπή για την ιστορία και τον πολιτισμό μας ευρήματα του αρχαίου λιμανιού του Πειραιά να παρουσιάζουν αυτή την άθλια εικόνα. Είμαστε αποφασισμένοι βάση του γενικότερου σχεδιασμού για την ενοποίηση και ανάδειξη των αρχαιοτήτων της ευρύτερης περιοχής, ν’ αλλάξουμε μια για πάντα αυτή την προσβλητική εικόνα. Ευελπιστούμε ότι η ΚΣΤ Εφορία Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού θ’ αντιδράσουν άμεσα και θα συνεργαστούν μαζί μας, παραχωρώντας μας την άδεια για την σωτηρία και ανάπλαση των αρχαιοτήτων. Η εγκατάλειψη της ίδιας μας της ιστορίας και του πολιτισμού μας δεν επιδέχεται καμίας δικαιολογίας και περαιτέρω καθυστέρησης».


المزيد من القنوات | Watch more Tv