Βήμα διαλόγου για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα aftodioikisi.gr είναι μια διαδικτυακή πύλη (portal) η οποία δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων που εργάζονται σε αθηναϊκά ΜΜΕ.

Έχει στόχο να εισαγάγει το διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο της Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή ενημέρωση και περιλαμβάνει συνεχή πρωτογενή ροή ειδήσεων για ό,τι συμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση: Πληροφορίες για τη δράση των Υπουργείων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις δραστηριότητες των ίδιων των φορέων της: Των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων.


ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ. «Συνεργασία για το περιβάλλον» από 12 φορείς

Μνημόνιο «Συνεργασίας για το Περιβάλλον» υπέγραψαν κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κ. Παλαμάς» οι πρόεδροι και πρυτανικές αρχές 12 μεγάλων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με σκοπό τη διεκδίκηση, τη διάσωση και τη θεσμοθέτηση των ελεύθερων χώρων στο Λεκανοπέδιο. Το μνημόνιο υπέγραψαν η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Ντίνα Μπέη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος τα ΑΔΕΔΥ κ. Σπύρος Παπασπύρος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιάννης Αλαβάνος, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης Παξινός, ο πρόεδρος του ΔΣΠ κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Κίττας, ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κώστας Μουτζούρης, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Ζέρβας, εκ μέρους του ΕΚΑ ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Γιάννης Καλλιάνος και ο πρόεδρος του ΕΚΠ κ. Πέτρος Κυριακού.

Στο Μνημόνιο Συνεργασίας που συνυπέγραψαν οι Πρόεδροι και οι Πρυτανικές αρχές, αναφέρεται:

«Έχοντας διαπιστώσει

- ότι το οξύτατο πρόβλημα για το Λεκανοπέδιο, μετά μάλιστα τη φωτιά που κατέστρεψε τον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, έχει καταστεί η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

- ότι ελάχιστοι είναι οι ελεύθεροι χώροι πρασίνου και κοινωνικής εξυπηρέτησης που έχουν απομείνει στο Λεκανοπέδιο.

- ότι σε κάθε υπεύθυνο φορέα επιβάλλεται να ξεφύγει πλέον από τις διακηρύξεις και ανταποκρινόμενος στο λαϊκό αίτημα να περάσει στη δράση για να προστατευθούν οι υπάρχοντες ελεύθεροι χώροι και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αποφασίζουμε:

- Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συντονίσουμε τη δράση μας για να διασώσουμε όλους τους ελεύθερους χώρους (δημόσιους και ιδιωτικούς) που έχουν απομείνει, για να αξιοποιηθούν με βάση και τις προτάσεις των οικείων δήμων και να γίνουν πάρκα και άλση, χώροι πολιτισμού, χώροι ξεκούρασης και ξεγνοιασιάς, αναψυχής και περιπάτου, χώροι που θα παίζουν τα παιδιά και θα αθλούνται οι νέοι.

- Να διεκδικήσουμε την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.

- Να έχουμε ενεργό και διεκδικητική παρουσία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

- Να συμβάλλουμε στη ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κινητοποίησή τους για τα θέματα του περιβάλλοντος».

Με βάση το Μνημόνιο που υπεγράφη, για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών η πρωτοβουλία των φορέων θα φέρει την επωνυμία «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», και θα αποβλέπει:

- Στη θεσμική κατοχύρωση των ελεύθερων χώρων ως και των χώρων αστικού και περιαστικού πρασίνου μέσα από το μηχανισμό των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας.

- Στην καταγραφή και δια νόμου κατοχύρωση όλων των μεγάλων ελεύθερων χώρων ως κοινόχρηστων χώρων πρασίνου κλπ. αποκλειόμενης της οικοδομικής εμπορικής τους εκμετάλλευσης.

- Στη θεσμική κατοχύρωση και υλοποίηση της κοινωνικής επιταγής για την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα».

Να σημειωθεί ότι για την αποτελεσματικότητα αυτής τη συνεργασίας της συνεργασίας θα συγκροτηθεί «Μόνιμη Επιτροπή Συνεργασίας», επικεφαλής της οποίας θα είναι οι Πρόεδροι και Πρυτάνεις οι οποίοι συνυπογράφουν το Μνημόνιο ή οι υπ’ αυτών οριζόμενοι εκπρόσωποι. Παράλληλα συγκροτείται και «Συντονιστική Επιτροπή Παρακολούθησης» στην οποία θα μετέχουν πρόσωπα υποδεικνυόμενα από τους φορείς που μετέχουν στη Συνεργασία, τα οποία θα διακρίνονται για το ενδιαφέρον τους ή για τις επιστημονικές και τεχνικές τους γνώσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Η Συντονιστική Επιτροπή θα υλοποιεί τις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς της Μόνιμης Επιτροπής Συνεργασίας και θα παρακολουθεί την έκβαση της πορείας του έργου της.

Στη «Συνεργασία για το περιβάλλον» θα μπορούν να συμμετέχουν αντίστοιχοι φορείς που αποδέχονται τους σκοπούς μας.

Στις ομιλίες τους οι Πρόεδροι των κοινωνικών φορέων και οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων τόνισαν ότι πρόκειται για ένα «μνημόνιο-δέσμευση» απέναντι στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ώστε να διασωθούν όλοι οι ελεύθεροι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι με σκοπό την αύξηση των χώρων πρασίνου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο Λεκανοπέδιο




المزيد من القنوات | Watch more Tv