Βήμα διαλόγου για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα aftodioikisi.gr είναι μια διαδικτυακή πύλη (portal) η οποία δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων που εργάζονται σε αθηναϊκά ΜΜΕ.

Έχει στόχο να εισαγάγει το διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο της Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή ενημέρωση και περιλαμβάνει συνεχή πρωτογενή ροή ειδήσεων για ό,τι συμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση: Πληροφορίες για τη δράση των Υπουργείων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις δραστηριότητες των ίδιων των φορέων της: Των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων.


Κακλαμάνης- Τσίπρας: ΒΩΒΗ μονομαχία στον Ελαιώνα


Το εμπορικό κέντρο που κατασκευάζει η εταιρεία «ΜΠΑΜΠΗΣ ΒΩΒΟΣ» δίπλα στο υπό κατασκευή γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα αλλά και η λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη και του επικεφαλής της παράταξης "Ανοιχτή Πόλη" και προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να εφαρμοστούν οι νόμοι να ανακληθεί η άδεια και να σταματήσουν οι εργασίες», καθώς όπως είπε "είναι εμφανές ότι εδώ υπάρχει λαθροχειρία. Δεν μπορείς να παρουσιάζεις το ίδιο ακριβώς σχέδιο στη μια περίπτωση για ένα αυτοκίνητο ανά 8 μέτρα και την άλλη για ένα αυτοκίνητο ανά 4 μέτρα. Το ένα από τα δύο είναι αληθινό".

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ, "το θέμα των εργασιών για την κατασκευή του συγκεκριμένου εμπορικού κέντρου είναι πολύ σημαντικότερο από την κατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ. Ο φόρτος της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και της ροής πολιτών στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων, θα είναι καθημερινός, κατά μια μετριοπαθή εκτίμηση περίπου 35.000 επισκέπτες ημερησίως. Επί 365 μέρες το χρόνο, θα μετακινούνται 35.000 πολίτες, όσοι δηλαδή θα επισκέπτονταν το γήπεδο κάθε 15 μέρες για έναν αγώνα". Γι’ αυτό το λόγο επισήμανε ότι ο ΣΥΝ έχει πολιτικό μέτωπο με το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο και προανήγγειλε ότι "θα εξαντλήσουμε τη νομιμότητα σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες εργασίες".

Κακλαμάνης: Μιλάμε μια γλώσσα και όχι δύο όπως εσείς

Απαντώντας ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε ότι η άδεια εκδόθηκε νόμιμα σε ότι αφορά την εφαρμογή του νόμου της Διπλής Ανάπλασης ως προς τη συνολική επιφάνεια του εμπορικού κέντρου με βάση τον οποίο κινούνται οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Δήμου: "Η δημοτική πλειοψηφία στηρίζει τις εισηγήσεις των αρμόδιων επιτροπών και οργάνων του δήμου, τους εμπιστευόμαστε εκτός αν έχει κάποιος να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο για τον οποιοδήποτε Όλα τα υπόλοιπα δε μας αφορούν, δε μας αγγίζουν, δεν έχουμε καμία σχέση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Αναφερόμενος δε στην προχθεσινή παρουσία του κ. Τσίπρα στο γήπεδο της Λεωφόρου είπε χαρακτηριστικά: "Εμείς μιλάμε μια γλώσσα. Δε μιλάμε δύο γλώσσες. Δεν πάω εγώ στις θέσεις των επισήμων να φωτογραφίζομαι με τους διευθύνοντες συμβούλους της ΠΑΕ, και άλλα λέω εκεί και άλλα εδώ". Επανέλαβε δε ότι είναι απόλυτα σαφής: "Αν έχει κάποιος να καταγγείλει κάτι που μπορεί να έχει γίνει πίσω από την πλάτη μου και να μην το έχω πάρει χαμπάρι, παρακαλώ συγκεκριμένα. Όχι επί προθέσεων καταγγελίες", κατέληξε.

Τσίπρας: Μιλάτε τη γλώσσα των επιχειρηματικών συμφερόντων

Στην ανταπάντησή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι ο ίδιος μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και κατηγόρησε το δήμαρχο ότι "μιλάτε τη γλώσσα των επιχειρηματικών συμφερόντων". Πρόσθεσε δε ότι οι απόψεις του για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα είναι γνωστές και δεν έχουν αλλάξει και κατέληξε λέγοντας ειρωνικά: "Την επόμενη φορά που θα πάω στο γήπεδο θα ζητήσω την άδειά σας πρώτα".

Χαμηλότεροι τόνοι για τις κεραίες

Όσον αφορά το θέμα της απομάκρυνσης κεραιών κινητής τηλεφωνίας ο Α. Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος από την ανακοίνωση του δημάρχου Αθηναίων ότι μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προχωρήσει άμεσα στην αποξήλωση μιας εξ αυτών για την οποία υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ και αμέσως μετά ακόμη επτά που τελεσιδικούν στο Διοικητικό Εφετεία, ωστόσο σημείωσε ότι πάρά το γεγονός ότι υπάρχει ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου από τον Ιούνιο του 2007, "η σημερινή δημοτική αρχή μέχρι στιγμής δεν έχει αφαιρέσει καμία παράνομη κεραία κινητής τηλεφωνίας Μέχρι σήμερα η απάντηση της δημοτικής αρχής, κάθε φορά που θέταμε θέμα απομάκρυνσης παράνομων κεραιών ήταν ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο τεχνικό συνεργείο. Σήμερα δεν ακούμε αυτήν την αιτιολογία, αλλά ότι δεν υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες, ίσως γιατί όταν θέλουμε βρίσκονται οι τεχνικές δυνατότητες. Όπως για παράδειγμα βρέθηκαν οι τεχνικές δυνατότητες για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου απέναντι από την Βαρβάκειο Αγορά. Σήμερα ακούμε ότι υπάρχει νομικό κώλυμα", πρόσθεσε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Πάντως, όσον αφορά τις υπόλοιπες επτά υποθέσεις κεραιών που τελεσιδικούν στο Διοικητικό Εφετείο, ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι θα αποσταλεί ενημερωτική επιστολή προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γνωστοποιώντας τους ότι θα έχουν προθεσμία τριών ημερών για να προσφύγουν με ένδικα μέσα: "Αν δεν το κάνουν ο Δήμος θα προχωρήσει στην αποξήλωσή τους", τόνισε. Επιπλέον, ο κ. Κακλαμάνης πρότεινε να αποσταλούν επιστολές στην Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με τις οποίες θα ζητούνται οι μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κεραιών που αφορούν το Δήμο και να ανατεθεί η μελέτη εκπόνηση μελέτης επί του συγκεκριμένου θέματος στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
المزيد من القنوات | Watch more Tv