Βήμα διαλόγου για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα aftodioikisi.gr είναι μια διαδικτυακή πύλη (portal) η οποία δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων που εργάζονται σε αθηναϊκά ΜΜΕ.

Έχει στόχο να εισαγάγει το διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο της Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή ενημέρωση και περιλαμβάνει συνεχή πρωτογενή ροή ειδήσεων για ό,τι συμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση: Πληροφορίες για τη δράση των Υπουργείων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις δραστηριότητες των ίδιων των φορέων της: Των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων.


Τέλος στην έννοια της Νομαρχίας.Έμμεση εκλογή αιρετού Περιφερειαρχη και διατήρηση των διορισμένων γ.γ περιφερειών, προτείνει η κυβέρνηση.


Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αιρετό συλλογικό όργανο και εκλεγόμενο από αυτό Πρόεδρο, διατήρηση των Νομών ως αποκεντρωμένων μονάδων της, με ταυτόχρονη διατήρηση του διορισμένου περιφερειάρχη, είναι τα βασικά στοιχεία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου της ΕΝΑΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Ανοίγοντας και επισήμως το διάλογο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, ο κ. Παυλοπουλος επιβεβαίωσε τις έως τώρα διαρροές, καθώς οδηγούμαστε σε ένα σχήμα και με διορισμένους Περιφερειάρχες και με 15 έως 17 Υπερνομαρχίες (Αιρετές Περιφέρειες) και με διατήρηση των σημερινών Νομαρχιών ως διοικητικών μονάδων- αλλά με ζητούμενο το πως θα ονομαστούν- και με περίπου 400 συνολικά Δήμους.

Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται ο έλεγχος του Κράτους (διορισμένοι Γενικοί Γραμματείς), αποφεύγεται η ανάδειξη αιρετών με μεγάλη πολιτική ισχύ- αφού ο Πρόεδρος της Αιρετής Περιφέρειας δεν θα εκλέγεται άμεσα από το λαό- ενώ μέσα σε αυτό το σχήμα διατηρούνται ως διοικητικές μονάδες και οι σημερινές Νομαρχίες, οι οποίες από ότι δείχνουν τα πράγματα θα καταργηθούν σταδιακά.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ακόμη την ενίσχυση της Περιφερειακής Αυτοδιοικησης με τις αρμοδιότητες και τη στήριξη του νέου θεσμού σε επίπεδο τεχνογνωσίας και εξειδικευμένου προσωπικού. Πάντως, ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταργήσει το πλαφόν του 42% για την εκλογή αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τον πρώτο γύρο.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος συμφώνησε με τη δημιουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ζήτησε όμως σε αυτό το οικοδόμημα να έχουν σημαίνουσα θέση τα σημερινά νομαρχιακά διαμερίσματα και ο πρόεδρος της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης να είναι άμεσα εκλεγμένος από το λαό.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των πόρων, τονίζοντας ότι αν δεν προβλεφθούν τα οικονομικά των νέων θεσμών, αν δεν προχωρήσει μια γενναία φορολογική μεταρρύθμιση «δεν έχει καν νόημα να συζητάμε για το νέο θεσμό.Ο νέος θεσμός θα πρέπει να σχεδιαστεί, ως προς τη γεωγραφική και πληθυσμιακή του αναφορά, με συγκεκριμένα σαφή και αντικειμενικά κριτήρια», τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και πρόσθεσε: «Χωρίς προκαταλήψεις και εμμονές , χωρίς ιδιοτέλειες σκέψεις στο πίσω μέρος του μυαλού μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, ζήτησε τη σύνταξη και υλοποίηση ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποστήριξης για τους νέους ΟΤΑ και τις αυτοδιοικούμενες Περιφέρειες. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ έθεσε δυο προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση της Αυτοδιοίκησης. Πρώτον να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο μιας συνολικής μεταρρύθμισης του πολιτικού και διοικητικού συστήματος και δεύτερον, να διατεθούν οι απαραίτητοι και αναγκαίοι πόροι.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που στηρίζει την Αυτοδιοίκηση», υποστήριξε ο Γραμματέας Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας Ιορδάνης Τζαμτζής. «Είμαστε εδώ για να σας ακούσουμε και με σύνθεση, συνεννόηση και συναίνεση να μετατρέψουμε του προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις προτάσεις σας, σε γόνιμες ιδέες και αποφάσεις οι οποίες δεν θα μείνουν στα χαρτιά αλλά θα υλοποιηθούν για το καλό των πολιτών για το καλό της Ελλάδας».

Από την πλευρα του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης, τάχθηκε υπερ του μετασχηματισμού του Κράτους σε ένα Κράτος- στρατηγείο, και παρουσίασε τις απόψεις του κόμματος του για τον ισχυρό Δήμο, τη Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση στα μεγάλα αστικά κέντρα και τη δημιουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με αιρετό πρόεδρο και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο.

«Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε την ριζοσπαστική θέση ότι στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, μεταβατικά μεν τώρα παραμένει λόγω του ισχύοντος Συντάγματος αυτή η συνάφεια περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και περιφερειακής κρατικής διοίκησης, αλλά στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να κάνουμε τη ριζοσπαστική τομή να καταργηθεί η περιφερειακή κρατική διοίκηση και να ολοκληρωθεί στο επίπεδο της περιφέρειας μόνο η περιφερειακή Αυτοδιοίκησης;», διερωτήθηκε ο Χάρης Καστανίδης. Και πρόσθεσε: «Το ερώτημα που μπορεί να προκύψει είναι δραστηριότητες του κράτους στην περιφέρεια από ποιους ασκούνται. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Από αποκεντρωμένες Υπηρεσίες των Υπουργείων».

Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ ο βουλευτής Αχαίας Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε ότι «η δημιουργία διοικητικών μηχανισμών με μεγαλύτερη έκταση και πληθυσμό προωθεί την αυξημένη επιχειρηματική ικανότητα, ενισχύει τη δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, με τα έργα υποδομής, τα οποία θα αναλαμβάνουν με τις ληστρικές μεθόδους των συμβάσεων παραχώρησης» την ιδιωτικοποίηση».

Αλέξης Τσίπρας: Χωρίς προσανατολισμό η Κυβέρνηση

Ενάντια στο σημερινό συγκεντρωτικό σύστημα μεσα από το οποίο οι θεσμοί της αυτοδιοίκησης ασκούν περιορισμένο ρόλο, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ξεκινά τη διαδικασία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, χωρίς πλαίσιο, χωρίς στόχο, χωρίς προσανατολισμό και ότι επιχειρεί απλώς να συντηρήσει την εικόνα της μεταρρυθμιστικής δύναμης.
Υποστήριξε δε, ότι πρώτο στοιχείο μιας Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την κατάργηση των διορισμένων περιφερειαρχών και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στην αιρετή αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού.
المزيد من القنوات | Watch more Tv