Βήμα διαλόγου για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα aftodioikisi.gr είναι μια διαδικτυακή πύλη (portal) η οποία δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων που εργάζονται σε αθηναϊκά ΜΜΕ.

Έχει στόχο να εισαγάγει το διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο της Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή ενημέρωση και περιλαμβάνει συνεχή πρωτογενή ροή ειδήσεων για ό,τι συμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση: Πληροφορίες για τη δράση των Υπουργείων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις δραστηριότητες των ίδιων των φορέων της: Των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων.


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Θετικό κλίμα τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και ανάμεσα στους δημάρχους υπάρχει σχετικά με την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ και δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την ίδρυση και λειτουργία Πανεπιστημίων από την ΚΕΔΚΕ και τους μεγάλους δήμους της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR o υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης βλέπει με ιδιαίτερα θετικό μάτι μια τέτοια εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με τους νομικούς του υπουργείου δεν υπάρχει κανένα συνταγματικό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι Δήμοι είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).
Μάλιστα, στο Μαρούσι επικαλούνται και βιβλίο του Β. Βενιζέλου για το άρθρο 16 στο οποίο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει το ίδιο. Προσθέτουν δε ότι το νομικό μέρος στο οποίο αναφέρεται και ο δήμαρχος Αθηναίων, δηλαδή η κατάρτιση και ψήφιση ιδρυτικού νόμου είναι κάτι που γίνεται εύκολα.
Υπενθυμίζουν ακόμη ότι στη σαββατιάτικη ομιλία του στις Σέρρες ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, επανέλαβε με έμφαση την πάγια θέση της κυβέρνησης δίνοντας στην ουσία το "πράσινο φως" και για τα Δημοτικά Πανεπιστήμια:«Η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού της γνώσης είναι οι αυτονόητοι άξονες μιας πολιτικής που τολμά να αντικρίζει το μέλλον, το παρόν και να απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Καραμανλή.

Κουκουλόπουλος: Δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα

Θετικός όμως είναι και ο δήμαρχος Κοζάνης και επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος. Με δήλωσή του στην ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ GR ο κ. Κουκουλόπουλος ο οποίος όταν ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ είχε συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο με πανεπιστημιακούς του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων τονίζει χαρακτηριστικά: «Με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να υπάρχει συνταγματικό κώλυμα καθώς οι Δήμοι είναι ΝΠΔΔ. Τα προβλήματα για την Αυτοδιοίκηση είναι βασικά δύο:
Πρώτον, ότι βρίσκεται σε μεγάλη οικονομική δυσπραγία για να στηρίξει ακόμη και στο σύνολό της μια τέτοια προσπάθεια
Δεύτερον, ακόμη κι αν βρίσκονταν τα χρήματα θα πρέπει να είναι αποφασισμένη να ιδρύσει και να λειτουργήσει ένα Πανεπιστήμιο που να αυτοαξιολογείται από την αρχή, έτσι ώστε να προκαλέσει μια τομή στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στα Πανεπιστήμια με ευθύνες όλων των παραγόντων της Ακαδημαϊκής Κοινότητας».

Να σημειωθεί ότι στις συζητήσεις που είχαν γίνει επί προεδρίας του Π. Κουκουλόπουλου είχαν γίνει προτάσεις το Δημοτικό Πανεπιστήμιο να μπορεί να καταρτίζει από οικονομολόγους μέχρι, μηχανικούς, γεωπόνους, προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών αλλά και συντηρητές έργων τέχνης.

Κακλαμάνης: Θέλουμε Δημοτικό Πανεπιστήμιο

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι όντως η ΚΕΔΚΕ μελετά την προοπτική ίδρυσης μη κρατικού ΑΕΙ. Και πρόσθεσε: «Είναι στο σχεδιασμό μας να προχωρήσουμε η ΚΕΔΚΕ, ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι μεγάλοι δήμοι της χώρας στην ίδρυση μη κρατικού ΑΕΙ με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Αντικείμενό του θα είναι η παραγωγή στελεχών για την Αυτοδιοίκηση. Επειδή όμως, όπως μας ενημερώνουν οι νομικοί μας σύμβουλοι, οι δήμοι θα είναι και οι φορείς χρηματοδότησης για να λειτουργήσει ως μη κρατικό ΑΕΙ, θα πρέπει προηγουμένως να συνταχθεί και να ψηφιστεί ιδρυτικός νόμος που θα περιλαμβάνει το όνομα του πανεπιστημίου, τους φορείς χρηματοδότησης και το πλαίσιο λειτουργίας του. Σύντομα θα έρθουμε σε επαφή με τα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Οικονομικών, τα οποία πρέπει να συμπράξουν για την έκδοση του νόμου προκειμένου να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες», κατέληξε ο κ. Κακλαμάνης.
المزيد من القنوات | Watch more Tv