Βήμα διαλόγου για την αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες.

Η καθημερινή ηλεκτρονική εφημερίδα aftodioikisi.gr είναι μια διαδικτυακή πύλη (portal) η οποία δημιουργήθηκε από ομάδα επαγγελματιών δημοσιογράφων που εργάζονται σε αθηναϊκά ΜΜΕ.

Έχει στόχο να εισαγάγει το διαρκώς αναπτυσσόμενο χώρο της Αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή ενημέρωση και περιλαμβάνει συνεχή πρωτογενή ροή ειδήσεων για ό,τι συμβαίνει στην Αυτοδιοίκηση: Πληροφορίες για τη δράση των Υπουργείων στο χώρο της Αυτοδιοίκησης καθώς και τις δραστηριότητες των ίδιων των φορέων της: Των Περιφερειών, των Νομαρχιών και των Δήμων.


Ποιος παίζει με τις ζωές των παιδιών; Μεταφορά μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων χωρίς συνοδό


Ποιος παίζει με τις ζωές των παιδιών των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, αδιαφορώντας ακόμη και για τους ίδιους τους νόμους;
Ο λόγος για τη μεταφορά των μαθητών δημοσίων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων που γίνεται χωρίς την πρόβλεψη συνόδου, σε αντιθεση με τη μεταφορα των παιδιών των ιδιωτικών σχολείων που κατι τετοιο προβλέπεται ρητα. Δάσκαλε που δίδασκες...
Έτσι τα παιδάκια αναλαμβάνουν την «υποχρέωση» να εισέρχονται μόνα τους στα μισθωμένα λεωφορεία και να δένονται με τις ζώνες ασφαλείας.

Τα προβλήματα βέβαια με τη μεταφορά των μαθητών είναι τεράστια σε όλη τη χώρα, καθώς δεκάδες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι- λαμβάνοντας τη χρηματοδότηση και κλείνοντας τις συμφωνίες με ΚΤΕΛ, και πούλμαν ιδιωτών- έχουν στείλει ηχηρό μήνυμα στα αρμόδια υπουργεία ότι αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Θυμίζουμε μόνo τις έντονες αντιδράσεις του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα που με ανακοίνωση του τόνισε ότι από τα 3.5 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για τη μεταφορά των μαθητών, η κυβέρνηση ενέκρινε μόνο 2.3 εκατομμύρια, την σφοδρότατη αντίδραση του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, τα εντονότατα προβλήματα σε Χανιά, Κεφαλονιά, μα και πάρα πολλά μέρη της χώρας.

Η κυβέρνηση «απάντησε» με μια μηδαμινή αύξηση καθώς ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης ενέκρινε πρόσθετη πίστωση ύψους 10 εκατ. ευρώ στον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2008

Το ευτράπελο είναι ότι ακόμη και αν κάποιος ΟΤΑ επιθυμεί από ιδίους πόρους να πληρώσει συνοδούς, αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα από διατάξεις , εγκυκλίους αρνητικες απαντησεις από τις Περιφέρειες.

Πλέον χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του Νομάρχη Κέρκυρας κ. Πουλημένου - ανήκει στη Νέα Δημοκρατία-, ο όποιος σε πρόσφατη επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, τόνισε:«Υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση σχετικά με την χρησιμοποίηση συνοδών στα δρόμολόγια μεταφοράς μαθητών της Α-βάθμιας εκπαίδευσης. Ενώ ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας προβλέπει – σωστά – την ύπαρξη συνοδών στα μαθητικά δρομολόγια για τα παιδιά του Δημοτικού, εν τούτοις το Υπ. Οικονομίας δεν δικαιολογεί την αντίστοιχη δαπάνη παρά μόνο για τα δρομολόγια που μεταφέρουν παιδιά με Ειδικές Ανάγκες. Έτσι σήμερα η Τροχαία δίνει κλήσεις (με υψηλότατα πρόστιμα) εάν δεν υπάρχει συνοδός ενώ οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις δεν μπορούν να καλύψουν την αντίστοιχη δαπάνη (δεν εγκρίνεται από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου)».

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π. Ε. «ΑΛΕΞ. ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ» ο οποίος σε επιστολή του το καλοκαίρι προς τον Νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λ. Κουρή, τόνισε: «Τα οχήματα για να μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό να διαθέτουν σχολικό συνοδό. Είναι αδιανόητο παιδία ηλικίας ακόμη και τεσσάρων ετών να επιβιβάζονται και να αποβιβάζονται στα οχήματα χωρίς επίβλεψη , να δένουν τις ζώνες χωρίς βοήθεια και κατά τη διάρκεια του δρομολογίου να είναι τελείως ανεπιτήρητα αφού ο οδηγός είναι προσηλωμένος στην οδήγηση».

Μετά από αυτή την αντίδραση ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής έκανε εισήγηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να ψηφίσουν από την επόμενη προκήρυξη να υπάρχουν δύο προσφορές η μία χωρίς συνοδό και η άλλη με συνοδό.

Το ζητούμενο πάντως είναι: Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση; Κάποιος τεχνοκράτης- γραφειοκράτης στο Υπουργείο Οικονομικών;
Η ίδια η πολιτική ηγεσία του;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που υπάρξει ένα σοβαρό ατύχημα; Ή μήπως λύση στο πρόβλημα είναι να καλύπτουν τα έξοδα των συνοδών οι ίδιοι οι γονείς;
Που είναι η δωρεάν Παιδεία που είναι και Συνταγματικά κατοχυρωμένη;
المزيد من القنوات | Watch more Tv